Wat zijn hiv en aids? | STOP AIDS NOW!

Wat zijn hiv en aids?

Aids is een ziekte die wordt veroorzaakt door het hiv-virus. Hiv breekt het afweersysteem van je lichaam af. Zonder behandeling leidt dit tot de dood.

Wat is hiv?

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het hiv-virus kan zich bevinden in bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Hiv kun je krijgen door onbeschermde seks te hebben of door in contact te komen met geïnfecteerd bloed. Door te vrijen met een condoom bescherm je jezelf tegen infectie via seks. De kans op een infectie via bloedcontact is klein. In de dagelijkse omgang is er nauwelijks of geen risico op een hiv-infectie. Je krijgt geen hiv van zoenen, knuffelen, handen schudden of het drinken uit andermans glas. Ook brengen muggen geen hiv over.

Wanneer loop je risico op hiv?

  • Bij onveilig seksueel contact
  • Bij het inspuiten van drugs met een gedeelde naald of het prikken aan door een ander gebruikte naalden
  • Overdracht van een moeder met hiv op (ongeboren) kind
  • Gebruik van onveilige bloedproducten of bloedtransfusie

Hiv is de afkorting van Humane Immunodeficiency Virus, wat aantasting van de afweer betekent.

Van hiv naar aids

Wie een hiv-infectie oploopt, merkt daar in het begin weinig tot niets van. Soms zijn er kortdurende griepachtige klachten (de fase van acute hiv-infectie). Na enige tijd, en soms na jaren, kunnen ziekteverschijnselen optreden. Hiv heeft het afweersysteem dan al voor een groot deel afgebroken. Het lichaam kan zich nu niet meer beschermen tegen ziektes die mensen zonder hiv zelden of doorgaans niet krijgen. Op het moment dat het lichaam niet langer kan vechten tegen ziektes door de verzwakking van het immuunsysteem door hiv, spreken we van aids.

Aids staat voor Acquired Immuno Deficiency Syndrome. Het woord syndroom geeft aan dat aids niet één ziekte is. Het is een verzameling ziektes, veroorzaakt door aantasting van het afweersysteem door het hiv-virus.

Te behandelen, maar niet te genezen

Een hiv-infectie is niet toegankelijk. Hiv-remmers kunnen er wel voor zorgen dat je minder ziek wordt van het virus. Door tijdig te beginnen met een combinatie van hiv-remmers kan iemand langdurig leven met hiv, zonder ziekteverschijnselen te krijgen. Aids kan dan worden voorkomen, of in ieder geval langdurig worden uitgesteld. De medicijnen kunnen behoorlijke bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, diarree en veranderingen in de vetverdeling over het lichaam.

Voor veel mensen in arme landen zijn hiv-remmers te duur. Wie medicijnen nodig heeft, moet vaak naar de dokter voor (bloed)onderzoek. En als je om bij die dokter te komen een halve dag moet lopen of een duur buskaartje moet kopen, is dat al gauw een groot probleem.

Feiten en cijfers over hiv en aids vind je hier.

Ook kun je meer lezen op de website van onze partner het Aids Fonds.

Heb je de informatie gevonden die je nodig hebt? In Sub-Sahara Afrika heeft 74% van de meisjes en 64% van de jongens niet de juiste kennis over hoe je een hiv-infectie kunt voorkomen. Help ons mee dit te veranderen! 

Doneer

Steun voor Betty

De 14-jarige Betty heeft hiv en moet in haar eentje voor haar doodzieke vader zorgen. Maatschappelijk werker Christine biedt hulp. Alleen met jouw steun kunnen we het werk van Christine mogelijk maken en staat Betty er niet alleen voor. 

Doneer

STOP AIDS NOW! is een samenwerking van: Aids Fonds, Cordaid Memisa, Hivos, ICCO, Oxfam Novib

  • STOP AIDS NOW! en de Postcode Loterij